Zeven tips voor een opgeruimd leven

Word je wanhopig van de rommel in je huis? Stapels wasgoed om te strijken, speelgoed van de kinderen, kranten die je lief ooit eens wil lezen in de hoek van de vensterbank, de afwas van drie dagen nog op het aanrecht, een bed dat wat muffig ruikt, post op het hoekje van de salontafel en verlepte bloemen ernaast. Reageer je anders op prikkels dan dikke kans, dat je huis er zo uit ziet.

Niet weten waar te beginnen en welke volgorde handig is. Afgeleid worden door iets wat veel belangrijker is (of het nu echt zo is, of niet). Druk bezig zijn maar opeens niet alleen de was willen strijken maar ook die paar kapotte kledingstukken willen herstellen. Gewoon geen zin hebben in iets wat steeds maar weer terug komt. 

Wil je achter de chaos aan blijven lopen, je irriteren en mis grijpen naar allerlei zaken of wil je een opgeruimd huis en het gevoel krijgen dat jij jouw huishouden de baas bent?

Zeven tips om een begin te maken aan een opgeruimd leven:

1. Begin vandaag met het aanleren van nieuwe gewoonten. Neem iets kleins om mee te beginnen zoals de vaat doen, je tafel opruimen, de kleding die je hebt aangehad direct in de wasmand gooien of iets anders kleins. Beetje chaotisch: schrijf hetgeen je wilt bereiken in koeienletters op een vel papier en hang het op een zichtbare plek op. Of zoek een afbeelding die bij het klusje past. Als iets eenmaal vanzelf gaat pak je een volgend klusje op. In één keer van chaos naar orde is onmogelijk en weinig motiverend. Dat is net zo iets als op een streng dieet gaan en je eetgewoonten niet veranderen.

2. Maak je beweging af. Wanneer je iets hebt gepakt en het moet terugleggen, leg het dan ook direct op de juiste plaats terug. Het scheelt je tijd en veel gezoek.

3. Plan dagelijks een half uurtje ‘ruimen’ in. Begin klein! Alle oude kranten naar het oud papier, de post op één stapel, boeken in de kast of iets anders dat je na een half uurtje, rustig weer los kan laten. Hierdoor zal je zonder moeite je huis netter zien worden. Of bedenk iets anders waardoor je zonder al te veel moeite, langzaam maar zeker orde creëert. Struin internet af voor ideeën.

opruim

4. Neem eventuele huisgenoten mee in ‘de verandering’. Licht ze in en maak ze enthousiast. Krijg je ze niet enthousiast; dan maar de onaardige methode> gooi wat niet van jou is, in de vuilnisbak. Een opgeruimd leven scheelt struikelen, mopperen en zoeken en zorgt voor meer tijd voor de leuke dingen.

5. Hou het leuk! Maak je niet gek door te veel in één keer te willen. Beloon jezelf na een klus en na het aanleren van een nieuwe gewoonte. Zet een muziekje op terwijl je bezig bent of zing een lied.

6. Koop een goede agenda. Voor mensen die moeite hebben met planning is er de 1 blik agenda. Ik ben fan van de Open Design agenda omdat je hierin je dagelijkse, wekelijkse en grotere klussen kan inplannen zonder dat het een chaos wordt van afspraken en klussen. Daarnaast heb je digitaal genoeg keuze.  

7. Terwijl je bezig bent met het aanleren van nieuwe gewoonten, onderzoek wat jouw wensen zijn met betrekking tot je huis. Hoe ziet je huis er nu uit en hoe schoon en opgeruimd wil je het hebben? Maak een plan hoe je langzaam kunt groeien naar een opgeruimd en schoon huis volgens jouw norm.

Wilma van Galen

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!