Zeven tips voor beelddenkers

Beelddenken; ik blijf het maar een vaag begrip vinden. Enerzijds omdat ik geen beelden zie, maar mij evenmin iets kan voorstellen bij het denken in woorden; dat lijkt mij persoonlijk zo tergend langzaam gaan. Beelddenkers zijn volgens de theorie, mensen van wie wordt verondersteld dat zij voornamelijk en primair in beelden denken.

Nieuwe informatie wordt in beeld opgeslagen en verwerkt. Terwijl begripsdenkers gebruik maken van bewuste gedachtegangen, is het denken van een beelddenker veel intuïtiever. Een beelddenker verwerkt onbewust informatie en maakt deze vervolgens bewust en dit gaat in een rap tempo. ‘Beelden, gevoelens, bewegingen, verhoudingen en eerdere ervaringen’, kunnen dan achtereenvolgens door het hoofd flitsen (al dan niet met woorden gepaard). Iets wat vaak het effect heeft dat een beelddenker een situatie snel kan doorzien en overzien. Een begripsdenker is meer gericht op theorie, feiten en analyse terwijl een beelddenker eerder gaat voor synthetiseren en ‘het proefondervindelijk ervaren’. Een beelddenker begrijpt iets meteen (of niet); bij een begripsdenker gaat het stap voor stap.

Met de theorie kan ik weinig maar ik heb echter als beelddenker wel een summum van een persoonlijk voorbeeld. Ik kreeg eens een lift van mijn ouders die bijna ruzie kregen over ‘hoe te rijden’. De één sprak over boom en kerk en de ander noemde straatnamen. We zijn nog net niet verdwaald want de één wist geen straatnamen en de ander kon de ene boom niet van de andere onderscheiden. De beelddenker onthoudt in beelden die al dan niet gepaard gaan met bepaalde gevoelens en vind zo zijn weg en de begripsdenker ziet het straatnaambordje.

RS

Zeven tips voor beelddenkers

1. Neem de tijd om je beelden om te zetten in woorden. Laat je niet opjagen wanneer je niet op een woord kunt komen. En vergroot je woordenschat zodat àls je niet op een woord kunt komen, je wel een synoniem in voorraad hebt.

2. Besef dat jij vanuit inzicht, doorzicht én het geheel zien, een heel ander beeld hebt dan een begripsdenker die maar een klein stuk ziet, dat analyseert en daarna pas de volgende stap zet. ‘Slow down’, wil je niet het effect krijgen dat de ander mogelijkerwijs achteruit deinst. Word of wees ook geen ‘betweter’. Vanuit het ‘begrijpend denken’ mag je je dan wel overtuigd zijn van dat jouw beeld klopt, maar dat wil niet zeggen dat dat ook altijd zo is.

3. Zoek uit op welke manier je informatie kunt onthouden; bepaalde zaken kunt automatiseren. Verzin of vind ezelsbruggetjes en koppel een beeld aan een naam of wat dan ook. Blijf niet steken in aangeleerde (in de regel auditieve) leermethoden, maar zoek & vind je eigen manier.

4. Als de effecten van in beelden denken aan je zelfvertrouwen knaagt, doe daar dan iets mee. Zie de positieve kanten van beelddenken, neem je persoonlijke kwaliteiten onder de loep en accepteer jezelf.

5. Zorg ervoor dat je altijd iets bij de hand hebt om je ingevingen; beelden, gedachten, gevoelen en ideeën te noteren. Persoonlijk vind ik het prettig om dat alles regelmatig in een mindmap of in een schema te zetten zodat ik het overzicht behoudt en er weer ruimte in mijn hoofd komt.

6. Zorg voor een goede planning van je tijd en gebruik bij het maken van een planning, kleuren en eventueel illustraties. En wanneer je de neiging hebt om de tijd te vergeten; een eierwekker of mobiel kan wonderen verrichten.

7. Zorg voor voldoende ontspanning, een (werk)omgeving zonder al te veel afleidende prikkels en als je een valkuil hebt ontwikkeld ga daarmee aan de slag. Zet je creativiteit ook in voor verandering!

Wilma van Galen

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!