Zeven tips om met eenzaamheid om te gaan

eenzaamheid

-Pyke Koch-

Een gevoel van leegte, van verdriet. Een gevoel van je niet verbonden voelen met andere mensen, met de wereld. Een gevoel dat je kunt hebben als je alleen bent maar evengoed binnen je gezin, je vriendenkring, je werk en binnen je relatie.

Onderzoekers omschrijven het als ‘het ervaren verschil tussen gewenste en
aanwezige contacten’. Er zijn twee soorten eenzaamheid; emotionele en sociale eenzaamheid. In het eerste geval mis je een emotioneel hechte band. Van sociale eenzaamheid is sprake als je geen betekenisvolle relaties onderhoudt met een bredere groep mensen. Een ander onderscheid dat gemaakt wordt, is die tussen situationele en chronische eenzaamheid. Eenzaamheid is van grote invloed op je gevoelsleven maar evengoed op je fysieke gezondheid. Het verzwakt je afweersysteem, je wordt eerder ziek & geneest minder snel én je bloeddruk kan er door omhoog schieten.

Oorzaak

Eenzaamheid kan het gevolg zijn van verstoring van patronen in je leven. Je partner verliezen door overlijden of scheiding, verandering van werk, werkeloos raken, een kind krijgen en verhuizen kunnen oorzaken zijn van eenzaamheid. Daarnaast kan ziekte, een handicap en het gevoel anders te zijn dan het gros van de mensheid voor dat naargeestige gevoel zorgen.

Begaafde en hoogbegaafde mensen krijgen nog wel eens te maken met eenzaamheid. Door andere interesses, een afwijkende manier van communiceren en een ander gevoel voor humor vind je minder makkelijk aansluiting. En de intense manier van ervaren speelt nog wel eens een deuntje mee. Intimiteit komt voort uit je gevoelens en gedachten kunnen delen en als je slimmer en/of intenser bent, dan is delen vaak niet vanzelfsprekend. Iets dat eenzaamheid als gevolg kan hebben. Daarnaast ben je regelmatig een buitenstaander die vaak niet begrepen wordt en soms zelfs als bedreigend wordt gezien.

Functie

Eenzaamheid is een signaal dat er een onbalans is in het contact met jezelf en/of met anderen.

Zeven tips om met eenzaamheid om te gaan:

1. Onderzoek wat de oorzaak is van je eenzaamheid. Een aanrader is dit artikel: ‘Als die mensen begaafd zijn, kunnen ze het dan niet alleen?‘.

2. Leer jezelf kennen! Eenzaamheid is het gevoel van leegte dat ontstaat als je jouw leven niet op een manier heb ingericht die echt bij je past. Onderzoek wat jou gelukkig maakt en waarnaar je verlangt en geef daar invulling aan. Dit heeft als pluspunt dat je de kans om gelijkgestemden tegen te komen vergroot.

3. Werk aan een positief zelfbeeld want anders krijg je mogelijk de neiging om je terug te trekken. Juist door jouw leven te gaan leiden en jezelf in de wereld te gaan zetten kan je een positief zelfbeeld ontwikkelen.

4. Zoek contact met andere (hoog)begaafden. Wordt lid van Mensa of Choochem, neus eens op het HB-forum of kijk eens op Facebook en/of Linkedin waar zich groepen hoogbegaafden bevinden. Heb daarbij niet de illusie dat je met iedereen een mooi contact op kunt bouwen, aangezien iedere (hoog)begaafde uniek is en zijn/haar eigen waarden en interesses en dergelijke heeft.

5. Zoek contact met mensen die zich voor dezelfde dingen interesseren. Zet je intelligentie in om te begrijpen, waar je je eventueel aan zou moeten passen.

6. Besef dat het praatje over het weer, de kinderen en GTST een functie heeft en oefen je in dit soort gesprekken. Het helpt bij geaccepteerd en gewaardeerd worden. Je moet nu eenmaal leven in deze wereld, in deze maatschappij.

7. Met je af en toe eenzaam voelen is niets mis maar voorkom dat het chronisch wordt. Maak een plan, kom in actie en blijf actief!
Wanneer je steeds op een zelfde manier handelt, krijgt je hetzelfde resultaat.

Wilma van Galen

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!