Waarom doe je altijd zo moeilijk? -dè top 10-

Waarom doe je altijd zo moeilijk? -dè top 10-
Corey Smith -Lowbrow and Popsurrealist artist; Facebook-

Hoewel de The Gifted Adult’ van Jacobssen, waarin de top 10 aan kritiek richting hoogbegaafden staat, al ruim 10 jaar op de markt is, is deze nog steeds van toepassing. ‘Moet het allemaal zo snel, kan je je je niet gewoon tot één richting beperken, kan je nou nooit eens tevreden zijn, wie denk je wel dat je bent’, zijn ‘vragen’ die een slimmerik regelmatig; al dan niet in andere bewoordingen gesteld krijgt. En opmerkingen als, ‘jij moet het jezelf ook altijd moeilijk maken, jij maakt je ook overal zorgen over, jij reageert altijd zo overgevoelig en dramatisch; waar haal je het vandaan, jij bent zo veeleisend en je bent altijd zo gedreven’, zijn voor menig slimmerik herkenbaar.

Aanpassen

Wanneer je hele leven steeds weer geconfronteerd bent & wordt met één of meerdere van deze verwijten, dan ligt het gevaar op de loer dat je je gaat schamen voor wie jij bent, hoe jij je uit et cetera. Kwestie van de macht van het getal in combinatie met wat als normaal wordt verondersteld. Meer mensen zullen je aanspreken op bepaald gedrag. Voor velen een goede reden om zich aan te gaan passen aan dat wat gangbaar is.

Knokken

Met een boel mazzel heb je dit weten te voorkomen. Mogelijk ervaar je pas sinds kort hoezeer je allerlei negatieve kritiek als een keurslijf meesleept. Mogelijk ben je aan het knokken met allerlei ingebouwde negatieve overtuigingen. Mogelijk heb je dat alles al achter je gelaten. Desondanks; wat blijft zijn de consequenties van de al dan niet uitgesproken kritiek en het gegeven dat kritiek regelmatig om een reactie vraagt. Werk je met iemand die stelt dat je veeleisend en gedreven bent, dan is de kans groot dat jij het gevoel hebt dat de ander de kantjes eraf loopt; stelt je partner dat je overgevoelig en dramatisch reageert dan zit het er dik in dat je het gevoel hebt dat hij/zij hartstikke oppervlakkig is. Onzin natuurlijk want het zijn waardeoordelen en de ander zijn mening zegt net zo min iets als jouw oordeel. Kritiek komt meestal van mensen die onderdeel uitmaken van de grote groep mensen die de som vormt. Het is soms verleidelijk om op kritiek, die op een botte manier wordt gebracht, even bot terug te reageren. Gewoon domweg zeggen ‘jij denkt simpel’ op een ‘je doet moeilijk’ omdat je op een pijnlijke manier geraakt wordt of omdat je het zat bent om te horen dat je moeilijk doet terwijl je bij de ander in 1e, 2e en 3e instantie alleen maar oogkleppen ziet.

Accepteren

Het zou mooi zijn als al die oordelen zouden verdwijnen en we zouden kunnen accepteren dat ieder mens anders is. Vanuit acceptatie zoeken naar manieren om samen te leven en/of samen te werken. Iets wat begint bij ‘jezelf te accepteren zoals je bent’. Dan kom je als slimmerik als vanzelf op het punt dat je kunt accepteren dat vanuit de kennis en visie van de ander, jouw manier van denken lastig is. Jij bent oké en ‘hij’ is oké. ‘Hij’ is alleen vaak niet in staat om zijn ongenoegen concreet in woorden te gieten. En mogelijkerwijs ook niet op een prettige manier.

Omgaan

Je kunt bot reageren en je kan reageren zoals in de voorbeelden van Elaine. Maar je kunt evengoed gaan uitzoeken wàt door de ander zo moeilijk gevonden wordt. ‘Breng je iets top-down terwijl de ander dit totaal niet kan volgen, voeg je van alles toe dat in feite niet relevant is of laat je juist een aantal stappen achterwege die je gesprekspartner wel nodig heeft?’. ‘Slim zijn, is leuk mits je slim doet!’ Noch met aanpassen, noch met knokken doe je jezelf een plezier. Doe slim; geef de ander het goede voorbeeld door vriendelijk te reageren. Wanneer die ander ook bereid is om verder te kijken dan een vage kreet ,en bereid is om echt te luisteren kun je een barricade de wereld uit helpen. Geen bereidheid? Doe slim, glimlach en loop verder.

Wilma van Galen

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!