Spook van ‘t Nachtverblijf

stoel

Mijn eerste herinnering was, dat ik achternagezeten werd door mijn tante.

Ik herinner me het zo goed, omdat ik op dat tijdstip plotseling bewust werd van mezelf. Ervoor kreeg ik niet echt de gebeurtenissen om me heen binnen. Ik leefde als het ware in een diepe slaapwandeling. Ik maakte als het ware een kwantumsprong in het bewuste leven. Ik weet ook heel zeker dat mijn bewustzijn flarden ging vertonen. Als een gordijn dat nu en dan open werd geschoven. Korte gebeurtenissen die ik waarnam om daarna weer in de duisternis te verdwijnen, een complete afwezigheid. Het heeft tot een bepaalde leeftijd geduurd tot de ochtend dat er een oude man naast me op de rand van het ledikant kwam zitten en mij zijn (mijn) levensverhaal begon te vertellen. Een echte indicatie voor dit toch wel vreemdsoortige fenomeen heb ik nooit gehad. In geen boek, noch tijdschrift werd het beschreven. Toen het gordijn definitief openschoof en er geen duik in de ‘onderwereld’ meer voorkwam, begon ik raar te kletsen volgens m’n ouders, familie en hun vrienden. Tijdens discussies aan tafel, kwam ik vaak uit m’n hoekje, debiteerde wat en schoot even haastig weer terug in m’n eigen wereld. De wereld van boeken, strips (toen al ja) en mijn sterrenkijker. Wat ik dan meestal zei, kwam neer als de stoot van een scherpe dolk in de tafel. Het gaf zo’n schokeffect dat men nu echt begon te twijfelen aan het nut om mij al die boeken te laten lezen. “Daar istie te klein voor, al die wijsheid… wat moet ie ermee?” Op een goed moment mocht ik geen televisie meer kijken, werd de krant weggestopt en kreeg ik alleen nog maar boeken als Pinkeltje en meer van dat soort. Die ik niet las… Dus de boeken van Pinkeltje ken ik wel, maar vraag me niet waar het over gaat. M’n omaatje gaf me uit medelijden elke week een katholieke illustratie mee, als we in Utrecht waren althans. Dat was toch vrij onschuldig, niet waar? Eén van m’n ooms, een nogal vreemde eend, die zich overal in vastbeet, gaf me nog veel meer moeilijke boeken en tijdschriften mee. Allemaal tegen de zin van mijn vader en moeder, want… “Hij gaat er toch alleen maar eng van dromen.” Dat dromen deed ik inderdaad. Nachtmerries, angstdromen, visioenen. Bijna iedere nacht werd ik schreeuwend wakker. Ook dat heeft lang geduurd… Op m’n zestiende, bij de Marine, werd ik het ‘Spook van ‘t Nachtverblijf’ genoemd. Sprong driehoog uit de kooi en liep naakt en gillend door het slaapverblijf na weer zo’n angstdroom. Tegen de psychiater van dienst die op mijn geval werd gezet, zei ik dat die dromen uit een andere dimensie kwamen. Hij vroeg of ik uittredingsverschijnselen had en gaf er een korte uitleg over. Ik dacht het niet, op dat moment. Maar later herken ik die verschijnselen weldegelijk. Vooral na het lezen van de boeken door Carlos Castaneda geschreven. Die psychiater was een goeie… Hij liet me mijn levensverhaal opschrijven – gek om dat aan een zestienjarige te vragen? Nee, ieder detail telt – en probeerde een therapie te bedenken om de rust in m’n hoofd te laten weerkeren. Krap een half jaar later was ik alweer weg uit de beroeps zeemacht, en kon de therapie niet beginnen, laat staan afmaken en daar ben ik achteraf nog heel blij om ook. Rilke zei al dat je een kunstenaar niet van zijn demonen af moet helpen.

Tejo Moerings

Wil je meer van Tejo lezen, zien, weten? 

Blogspot met wat schilderijen (aan een fullsize site wordt gewerkt) 

Lezen:

Tractatus Solipsos De teksten zijn oprispingen op basis van een solipsistisch wereldbeeld. Dat zoveel wil zeggen dat het leven vanuit het zelf absurd is en vanuit het absurde de zin van het bestaan moet worden geformuleerd. De teksten zijn overwegend satirisch… ISBN 9789463421355

My death Het verloop van kanker en een levensfase vol overpeinzingen over dood en leven, levensangst en spiritualiteit. ISBN 9789463421362

Gelukkig bewustzijn ISBN 9789463679428 

De tijdlus van Cleobulus ISBN 9789463420167 

 

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!