Slim doen; (dynamisch) leven en executieve functies

Slim doen; (dynamisch) leven en executieve functies

Dynamisch leven is een proces. Het is een manier van leven waarbij je weet dat er niets vast staat, er altijd beweging is en het één van invloed is op het ander. Dynamisch leven is je bewustzijn dusdanig laten groeien, opdat je congruent, integer en flexibel wordt. Dan leef je op een dusdanige manier die voedend is voor je jezelf en je omgeving. Dynamisch leven is overgave aan het leven waarbij je van moment tot moment je leven pragmatisch vorm geeft, omdat je beseft dat het leven een proces is.

-vrij vertaald naar een stuk van Christopher J. Coulson

SLIM ZIJN IS LEUK, MITS JE SLIM DOET!

Goed voor jezelf zorgen in fysiek, mentaal, sociaal en spiritueel / emotioneel opzicht, weten dat wat van belang is in de regel niet tastbaar is, problemen zien als uitdagingen, je passie stimuleren en volgen, luisteren en loslaten is slim doen en zorgt voor dynamiek. Helaas lukt het menigeen regelmatig niet om een dynamisch leven te leiden. Mogelijk ben jij zo iemand die keer op keer verzucht niet uit de verf te komen.

Slim doen; (dynamisch) leven en executieve functies

LEREN LOPEN, LEREN LEVEN

Als kind leer je door middel van spel en socialisatie te leren leven met jezelf, de ander en alles wat het leven met zich meebrengt. Ook zou je gaandeweg de executieve functies onder de knie moeten krijgen.

Executieve functies worden ook wel de ‘regelfuncties’ en ‘hogere controlefuncties’ genoemd. Het zijn processen of vaardigheden die noodzakelijk zijn voor het oplossen van problemen, jezelf monitoren, plannen en organiseren, het nemen van initiatieven, het sturen van je gedrag en het corrigeren van fouten. We zijn ons vaak niet bewust van onze executieve functies maar als ze niet goed werken en/of zijn ontwikkeld heeft dat vaak grote gevolgen voor het dagelijkse leven.

Slim doen; (dynamisch) leven en executieve functies

EXECUTIEVE FUNCTIES

Respons-inhibitie

De vaardigheid om na te denken voor je iets doet, zodat je de tijd hebt om je mening te vormen over een situatie en de invloed daarvan op je gedrag; het vermogen om te kunnen stoppen met iets als dat noodzakelijk is en je niet laten afleiden door andere prikkels.

Werkgeheugen

Het vermogen om informatie in het geheugen te houden bij het uitvoeren van ingewikkelde taken. Daarbij gaat het om eerder geleerde vaardigheden of ervaring toe te passen in een actuele of toekomstige situatie. Het is een tijdelijke opslagplaats voor informatie die we vervolgens kunnen gebruiken, weggooien of opslaan in ons langetermijngeheugen. Als het werkgeheugen niet goed functioneert, is het moeilijk om je te focussen, vooruit te denken, te plannen; om wat je net hebt gelezen te onthouden, instructies te onthouden, activiteiten te starten en weer te stoppen; problemen om te lossen en om structuur aan te brengen in je dagelijks leven.

Emotieregulatie

De bekwaamheid om emoties te leiden, om doelen te realiseren, taken af te maken en/of gedrag te controleren.

Volgehouden aandacht

De vaardigheid om aandacht te blijven schenken aan een situatie of taak, ondanks afleiding, vermoeidheid of verveling.

Taakinitiatie

Het vermogen om zonder aarzeling aan een taak te beginnen, op tijd en op een doelmatige wijze.

Planning / prioritering

De vaardigheid om een plan te maken, om een doel te bereiken en een taak te voltooien. Het gaat er daarbij ook om, dat je in staat bent om beslissingen te nemen over wat belangrijk en niet belangrijk is.

Organisatie

Het vermogen om manieren te ontwikkelen en te onderhouden om op de hoogte te blijven van informatie of benodigde materialen.

Timemanagement

De vaardigheid om in te schatten hoeveel tijd je hebt, hoe je deze het beste kunt verdelen en hoe je binnen een bepaalde tijd iets af kunt krijgen. Het besef dat tijd belangrijk is.

Doelgericht gedrag

Het vermogen om doelen te stellen, deze uit te voeren en om je daarbij je niet af te laten leiden of te laten schrikken door tegenstrijdige belangen.

Flexibiliteit

De vaardigheid om plannen te herzien als zich belemmeringen of tegenslagen voordoen, zich nieuwe informatie aandient of als er fouten gemaakt worden. Het gaat om de vaardigheid om je aan te kunnen passen aan veranderende omstandigheden.

Metacognitie

Het vermogen om een stapje terug te doen om jezelf en de situatie te overzien, om te bekijken hoe je een probleem aanpakt. Het gaat daarbij om kijken naar hoe iets verloopt en hoe iets is gegaan.

-bron ‘Slim maar’

Slim doen; (dynamisch) leven en executieve functies

Mogelijk dat door het gebrek aan aansluiting en de afwijzing die je hebt ervaren op jouw (intense) manier van zijn en (be)leven tezamen met je sterke behoefte aan autonomie en de neiging om pas iets te doen als je het van a tot z overdacht hebt, ervoor zorgt dat je executieve functies slecht ontwikkeld zijn. Door het gebrek aan aansluiting mis je oefening, om afwijzing te voorkomen ben je jezelf mogelijk gaan aanpassen waardoor je ook niet oefent en door pas iets te doen als je het (zelf) uitgedacht hebt, oefen je evenmin. Hoe dan ook; door het gebrek aan oefening zijn je executieve functies in de regel slecht ontwikkeld. Je gebruikt in feite alleen je bewuste geest terwijl je ook moet leren automatiseren. Ook kunnen doordat je brein op een autistische wijze waarneemt en informatie verwerkt, je executieve functies belabberd functioneren. 

Ik denk zelf dat je, wanneer je jezelf niet in beweging krijgt of na een start binnen de kortste keer weer blokkeert het hoog tijd is om die executieve functies (zo goed als mogelijk) te ontwikkelen,  maar dat je jezelf ook wel eens mag afvragen of je wel mag excelleren. Durf je wel zo dynamisch te zijn zoals je werkelijk bent?

Wilma van Galen

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!