Motivatie

motivatie

Motivatie komt van het Latijnse woord ‘motio’, dat beweging betekent. Om iets te bereiken heb je motivatie, een drijfveer nodig die je in beweging brengt en houdt. Die drijfveer kan zowel bewust als onbewust zijn en ontstaan door invloeden vanuit of buiten jezelf.

Eén van de bekendste theorieën over motivatie komt van Maslow. De meest fundamentele behoeften zijn voedsel en slaap en dergelijke. Daarna volgt de behoefte aan veiligheid. Maslow stelt vervolgens dat de volgende stap in de behoeftehiërarchie, de behoefte aan liefde en geborgenheid is. Waardering en (zelf)respect verkrijgen, is de volgende en als aan dat alles voldaan is, komt de behoefte om te groeien, in zicht. Deze laatste stap bestaat uit de behoefte om te begrijpen en te ontdekken, esthetische behoeften, zelfverwezenlijking en transcendentie. Naast Maslow zijn er nog meer psychologen geweest die zich hebben gebogen over hoe motivatie ontstaat. Eén van de laatste die het begrip motivatie geanalyseerd heeft is Daniël Pink. Hij stelt dat er drie factoren zijn die de mens aanzetten tot gedrag: biologische, extrinsieke (straf en beloning) en intrinsieke factoren.

Vanuit een bewuste behoefte ontstaat een wens. Die wens gaat samen met de verwachting die je hebt wanneer je aan je wens tegemoet komt. Dat zorgt voor de prikkel, de motivatie om in actie te komen en te doen wat je wilt doen. Na de activiteit kun je al dan niet bewust het effect van de invulling van je behoefte ‘bekijken’. Om gemotiveerd te zijn heb je een wens of doel nodig die jij inspirerend vindt, omdat het aansluit bij jouw behoeften. Daarbij is het door jouw gestelde doel werkelijk een uitdaging maar wel van die orde dat je je doel kunt bereiken.

Je moet je als het ware kunnen verbinden met je wens, je doel. Als je duidelijk hebt wat je doel is kun je gaan kijken, rekening houdend met je capaciteiten en omstandigheden die een rol spelen, hoe je je wens kunt vorm geven. Verbind je je niet dan ga je dralen en uitstellen. Of je werkt wel echt aan je doel maar op de één of andere manier kom je geen stap verder.

Je kunnen verbinden met je doel heeft alles te maken met of dat doel, echt jouw doel is. Door opvoeding en conditionering zijn we gevuld met ideeën over wat goed en fout is, wat hoort en niet hoort en dat kan ons zicht op wat we wezenlijk willen ontnemen. Daarnaast kunnen faalangst, angst voor de effecten van verandering en een afweermechanisme zoals rationalisatie een rol spelen.

Voor coaching en counseling heb je motivatie nodig. Motivatie en lef om jezelf onder ogen te komen en met jezelf aan de slag te gaan. Wat ben je je bewust en wat speelt er onbewust? Waar en wanneer komt er bij jou faalangst en/of perfectionisme om de hoek kijken? Ben je aan het onderpresteren? Wanneer verberg je je achter rationalisaties? Waar haal je je motivatie vandaan als er tijdens het werken aan je doel, tegenslagen op je pad komen? -et cetera-

Wilma van Galen

 

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!