Meerlagigheid van hoogbegaafden

Meerlagigheid is een term die je nog wel eens binnen het HB-circuit langs ziet draven. De theorie van Dabrowski is bijvoorbeeld een ‘meerlagige theorie’.    Het is een term die mijn inziens volstrekt logisch is voor de manier van zijn, denken en ervaren van slimmeriken.

Meerlagigheid van hoogbegaafden

Een slimmerik is vaak veelzijdiger en heeft meer (zogenaamd) uiteenlopende karaktereigenschappen. Meerlagigheid heeft te maken met meer lagen zien én ervaren bij alles wat er is  Eén en dezelfde gebeurtenis kun je vanuit je zoogdieren en/of mensenbrein, op veel verschillende manieren ervaren, aanschouwen en interpreteren. Dat geeft elke gebeurtenis diepgang, maar maakt ze regelmatig ook complex. Het kan er voor zorgen dat je in situaties waarin je hevig wordt geraakt, niet meer weet wat jij nu denkt en voelt. Je kunt maar één ding tegelijkertijd voelen maar de snelheid van interpreteren kan een zondvloed aan beelden en emoties te weeg brengen, waarvan elk golf (on)bewust geïnterpreteerd wordt. Dat kan aardig wat overprikkeling te weeg brengen. Ook kan het zomaar gebeuren dat anderen je niet meer kunnen volgen. Niet iedereen zit te wachten op wat men nog wel eens ziet als ‘moeilijk gedoe’. En niet iedereen snapt dat je een analyserende en synthetiserende doener kunt zijn of bijzonder creatief én gestructureerd of alle vier tegelijk. Ben je echter een kunstenaar dan zijn het juist vaak degene die in lagen denken, die succes hebben. Elke kijker, luisteraar, lezer ziet weer een andere laag die iets van nieuwsgierigheid en verwondering oproept. Al zien mensen ook wel eens diepere lagen in kunst die er niet zijn. Vaak vind ik het een feest wanneer ik merk dat iemand alle kanten uitschiet en iets van allerlei kanten bekijkt ,maar soms bekruipt mij het gevoel dat het ontrafelen van al die lagen soms ook het effect kan hebben dat de schoonheid, een antwoord of het inzicht dat juist tussen die lagen in zit, zoekt raakt.

We kunnen bijvoorbeeld over liefde spreken; dagen lang. Alle kennis die we hebben opgedaan uit de wetenschap, literatuur, filosofie, esoterie, religie, psychologie en sociologie erbij halen. Deze aanvullen met muziekstukken, beelden en verhalen en onze eigen persoonlijke ervaringen en gedachten en gevoelens. Kijken vanuit een rationele blik én je intuïtie ruim baan geven. Maar een bevredigend alles omvattend antwoord zullen we niet vinden. Meerlagigheid laat de oneindigheid van ons menselijk zijn, ervaren en weten zien én het gegeven dat we die oneindigheid nooit kunnen omvatten. Het is meer maar nog niet alles.

Wilma van Galen

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!