Losgeslagen zin

Tejo Moerings

Tejo Moerings

Een tijd geleden stelde esoterisch filosoof in een tweet de vraag: “Wat gebeurt er als je innerlijk naar buiten komt?”. Er zijn meerdere antwoorden mogelijk en tegelijkertijd is er geen enkel antwoord, dacht ik toen en verwoordde dat in een blog. Tijdens het herlezen van, ‘Het elastiek tussen lichaam en ziel’ (van Hans Lemmens) en het gedicht van Lieske èn de vragen van de filosoof weer in herinnering, wist ik opeens ‘het’ (elk antwoord heeft beperkte geldigheids- duur) antwoord.

Lemmens ziet hooggevoeligheid en de uiterste vorm daarvan; autisme- als een manier van mens zijn waarbij de ziel zich niet stevig verankerd heeft in het lichaam. Je waaiert zeg maar verder uit. Er is geen automatische begrenzing en dat heeft effect op het ontvangen van prikkels, het gevoel van tijd en ruimte, het ervaren van oorzaak en gevolg en op communicatie. Àlles is er, tegelijkertijd in plaats van dat alles linerair is.

Het innerlijk van een mens wordt dus op verschillende manieren zichtbaar en zoals ook uit de metafysica naar voren komt, neemt persoon a persoon x op een andere manier waar dan persoon b dat doet. Iets dat verder gaat dan kijken met de ogen en een gevoelservaring.

“Alles wat het bewustzijn is gegeven is fenomeen. Het bewustzijn is zich op een merkwaardige manier bewust van wat het in de waarneming ontgaat.       En aangezien alles wat tot het bewustzijn doordringt fenomeen is, is juist de onzichtbaarheid ook een fenomeen van het bewustzijn.”

Tejo Moerings

Het innerlijk van een zeer hooggevoelig dan wel autistisch mens, zal niet voor een ieder te zien zijn vanwege het simpele gegeven dat de persoon zich veilig moet voelen om naar buiten te komen en de ander moet ook in staat zijn, om het wezen van een hypergevoelig mens te ervaren.

Het innerlijk kan net zo goed het ene moment naar buiten komen maar evengoed veilig binnen blijven omdat dat wat (al dan niet zichtbaar) in een ruimte speelt, te veel spanning oproept.

“Wat zijn de verder liggende consequenties van meer effecten die zich gedragen in verstrengelde dynamiek?”, was de vervolgvraag van de esoterische filosoof.  Het effect van een veilige omgeving is, tevoorschijn komen en in het ander geval, blokkeren, afsluiten en desnoods letterlijk de benen nemen. Er valt niet altijd gas te geven, zoals ik in dat blog opper. Ontwikkeling is daarom ook alleen mogelijk als er oog en ruimte is voor die andere manier van zijn.

Wilma van Galen

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!