Logica en visie van hoogbegaafden

Mensen die slim zijn willen nog wel eens complexe situaties in één oogopslag doorzien. Iets waar niet veel informatie voor nodig is. De hiaten in kennis worden door vliegensvlug nadenken één, twee, drie opgevuld.

sart1
-Morski-

Dat is een gave die voor evenveel plezier als ellende kan zorgen. Ellende wanneer je geen enkel besef hebt van je gave en voordat je het weet op de tenen stapt van deskundigen, leidinggevenden en andere mensen die zich in een bepaalde materie hebben verdiept. Groen als gras ergens binnen komen en vertellen waar het fout loopt en welke oplossingen mogelijk zijn, is niet slim. Maar ook als je niet meer groen bent; als je niet acteert zoals het systeem wenst dan lig je er zo uit. En het is ellende wanneer je allerlei problemen en moeilijkheden van vroeger en nu, wijt aan je hoogbegaafdheid maar er weinig tot niets mee doet. Slim zijn is leuk, mits je slim doet! De gave is een plezier wanneer je ‘m mag en kan gebruiken in je werk. Hetzij ingepakt met een mooi pakpapiertje en 101 lintjes om te voorkomen dat je iemand met een zere teen achter laat. Of als je mensen om je heen hebt met ‘een normaal werkend ego’ die wel inzien dat je intenties positief zijn, zonder poespas. Maar evengoed kan de gave een winst zijn voor het dagelijks leven doordat vanuit een bredere kijk, je meer oplossingen voor allerlei zaken kunt bedenken. En dat geldt evengoed voor je emotionele leven. Het kan leuk zijn om iets complex te doorzien; om zowel de stroom als de dwarsverbindingen te zien, in staat zijn om zowel het overzicht als de details te aanschouwen én om evengoed het automatisme als de hiaten direct te zien. Maar je hebt evenveel te maken met het gebrek aan logica en visie van anderen en dàt kan een aardige bron van ergernis en/of verdriet zijn. Ook in deze kom ik weer uit op, ‘accepteren en leren omgaan’ met het gebrek aan logica en visie. Accepteren dat ieder uniek is en leren om op een zinnige manier jouw visie naar voren te brengen.

Wilma van Galen

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!