Leid je eigen leven

Ik loop door een straat
Er is een diep gat in het trottoir
Ik val er in.
Ik ben verloren, ik ben radeloos.
Het is mijn schuld niet.
Het duurt eeuwig om een uitweg te vinden.
Ik loop door dezelfde straat.
Er is een diep gat in het trottoir
Ik doe alsof ik het niet zie
Ik val er weer in
Ik kan niet geloven dat ik op dezelfde plek ben
Maar het is mijn schuld niet.
Het duurt nog lang voordat ik eruit ben.
Ik loop door dezelfde straat.
Er is een diep gat in het trottoir
Ik zie dat het er is.
Ik val er weer in, het is een gewoonte.
Mijn ogen zijn open.
Ik weet waar ik ben.
Het is mijn schuld.
Ik kom er direct uit.
Ik loop door dezelfde straat.
Er is een diep gat in het trottoir
Ik loop eromheen.
Ik loop door een andere straat.

‘Het Tibetaanse boek van leven en sterven.’ (Rinpoche)

LEID JE EIGEN LEVEN

Om je eigen leven te kunnen leiden dien je als volwassene je eigen verantwoordelijkheid op te nemen. Verantwoordelijk als synoniem van redelijk en verstandig. Schipperend tussen wens en realiteit, je weg uitstippelen zonder in een gat te vallen.

En als je er toch in valt, zoeken naar hulpmiddelen om dat in de toekomst te voorkomen. Desnoods pak je een stevige plank om toch veilig de overkant te kunnen bereiken.Tegelijkertijd kun je jouw leven niet leiden wanneer je niet zingend en huppelend over je eigen pad loopt. Of een zijpaadje in schiet om te experimenteren, zodat je kunt ontdekken welk pad nou het meest eigen voelt. Het kind in jou; het vrije kind in jou heeft ruimte nodig, om te ontdekken en plezier te kunnen maken. Het kind in jou is de gevoelsspriet. De volwassene in je, is de denkpoot en de ouder in je, fungeert als controlerend mechanisme. Als deze drie in evenwicht zijn, schiet je niet weer die straat in waar dat enorme gat is. Dat gat waar we even hard van schrikken als we destijds door de schoot van iemand vielen bij het kinderspel ‘gat in de weg’. Toen werd onze schrik weg gekust en wilden we het nog een keer spelen. Nu willen we het gat nog wel eens angstvallig uit de weg gaan waardoor we er subiet weer in vallen. Dè manier om je eigen leven te gaan leiden, is de route te gaan zoeken én te gaan nemen die bij jou past. Jouw straat inslaan; leven vanuit ‘eigen’ kracht, is de basis is voor leven vol vreugde, groei, voldoening en ‘succes’. Wanneer je jouw eigen route neemt, zijn er nog wel hobbels en kuilen maar geen gaten. Dan kun je zingen!
eigen leven

Wilma van Galen

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!