Ik ben een dieseltje; leven met dyscalculie

S8

Over dyslexie wordt het nodige gepraat en geschreven maar over het broertje dyscalculie lees je nauwelijks iets. Wat is dyscalculie en hoe beïnvloedt dat een mens?

Tijd voor een interview met een jonge hooggevoelige vrouw mét dyscalculie! Wat mij altijd aan Nadia opgevallen is, zijn haar grote nieuwsgierige ogen en een bepaalde pittigheid in combinatie met een zekere behoedzaamheid.

Nadia, wil je iets vertellen over je achtergrond?

Ik ben geboren in Leiden en ben als enig kind opgegroeid in Oegstgeest. Na de lagere school ben ik de Mavo gaan doen. Op de lagere school wisten ze al niet goed wat ze met mij aan moesten en heb ik een jaar langer over groep 3 gedaan. Op basis van dat ik niet wist wat een raket was! Over de Mavo heb ik vijf jaar gedaan omdat ik niet makkelijk kan leren. Daarna ben ik naar het ROC gegaan, de administratieve richting. Stage gaan lopen ergens en uiteindelijk bij een waterschap terecht gekomen.

Hoe heb je je schooltijd ervaren?

De lagere school heb ik niet als prettig ervaren. Ik werd genegeerd en mensen wisten niet goed wat ze met mij aan moesten omdat ik vrij introvert was. Op de middelbare school ging het beter doordat ik wat minder introvert en zelfverzekerder werd.

Hoe heb je ontdekt dat je dyscalculie hebt?

Ik las erover en herkende mijzelf erin. Mijn hele leven heb ik moeite met rekenen en ik heb veel bijles gehad maar ik werd daardoor niet beter in rekenen. Het beestje kreeg een naam.

Ben je aan jezelf gaan twijfelen door je dycalculie? Of ervaar je schaamte?

Nee, eigenlijk niet. Ik kom er wel voor uit en durf wel 80 keer hetzelfde te vragen. Iedereen heeft z’n goede en minder sterke kanten. Al kan ik wel paniek ervaren wanneer iemand ergens mee aankomt en het heeft te maken met cijfers. Ik kan dan ook denken, “Je weet toch dat ik het niet kan”, maar sommige mensen denken dat ze mij wel van dyscalculie af kunnen helpen maar dat werkt zo niet.

Wanneer kom je ‘het’ tegen?

Ik ben secretaresse bij de afdeling P&O en verlofuren berekenen lukt mij niet. Ik kan geen oppervlakte berekenen, uitrekenen hoeveel geld ik terug moet krijgen tijdens het doen van boodschappen kan ik niet en tijdens het koken loop ik vast met inhoudsmaten. Met klok kijken heb ik moeite, ik heb een analoge klok nodig. Ik heb geen wiskundig noch een ruimtelijk inzicht. Ik wil nog wel eens iets op mijn vingers uittellen. Vroeger aan de balie bij het waterschap verkocht ik vaarvergunnigen en gelukkig lagen die onder de balie zodat ik stiekem op mijn vingers uit kon rekenen welk bedrag ik terug moest geven. Nee, ik heb geen problemen met planning en structuur. Ik ben juist heel geordend en gestructureerd omdat ik anders het overzicht verlies.

Wat zijn je hobby’s en je passies?

Stijldansen en ik heb 19 jaar dwarsfluit gespeeld. Na mijn verbazing geuit te hebben,  dat ze gestopt is met het spelen van dwarsfluit, vertelt ze dat ze zich niet meer thuis voelde in het orkest en ze niet meer geprikkeld werd om het beste uit haar zelf te halen. Ik heb een jaar niet meer gespeeld maar dat heeft ook wel te maken met mijn verhuizing naar deze flat en ik rekening wil houden met mijn buren. Zingen, dansen en acteren vind ik erg leuk en ik zing vaak met een vriendin samen. Vroeger tekende en schilderde ik ook heel veel maar nu zit ik veel op internet.

Kan je iets vertellen over je hooggevoeligheid?

Ik heb drie keer een voorspellende droom gehad die uit is gekomen maar ik heb er het meest van gemerkt toen er in mijn bijzijn iemand een hartaanval kreeg en overleed. Toen stond ik dusdanig open dat zijn geest bij mij naar binnen is gegaan. Doodenge ervaring want ik voelde hem overal waar ik was; ik voelde zijn verdriet. Ik vergeet ook niet het moment dat ik vlakbij de plek waar hij was overleden aan het werk was en het leek alsof er een koude deken om mij heen werd gelegd. Het is gestopt nadat ik ‘m in mijn hoofd heb aangesproken. In een droom is hij toen in stilte op een bankje naast mij gaan zitten en vervolgens liep hij weg. Ik wil sowieso geen overleden mensen zien of naar een begraafplaats want dan komt er iets dat boven mijn macht ligt op mij af en dat vind ik doodeng.

Ik vind hooggevoelig zijn eerder lastig dan prettig; juist omdat ik zo’n controlefreak ben, heb ik angst voor het onbekende. En het geeft mij wel het gevoel ‘anders’ te zijn. Ik denk en gedraag mij anders; heb mij altijd wel een buitenstaander gevoeld en dat heeft eerder met mijn hooggevoeligheid dan met mijn dyscalculie te maken. Ik denk over alles na en ga denk meer de diepte in. Daarnaast raak ik snel overprikkeld. Komt er te veel op mij af dan word ik erg onrustig. Moet ik een verslag uitwerken dan kan ik het beste alleen gaan zitten. Winkelen is voor mij geen succes omdat ik zo veel oppak en daar dood- en doodmoe van wordt.

Wat ik bij jouw proef is een stuk behoedzaamheid, gevoeligheid en onzekerheid en aan de andere kant levendigheid en kracht. Kan je daar iets over vertellen?

Ik denk al snel dat ik iets niet kan maar ik ben nu wel aan dat punt voorbij aan het gaan omdat ik ontdek dat ik veel meer kan. Als ik het totaalplaatje heb, zodat ik weet welke punten ik moet leren én een vak echt interessant is, kan ik wèl leren. Bij Schoevers had ik hele hoge cijfers. Ik ga in februari de opleiding tot ‘Juridische secretaresse’ doen omdat ik dat juridische interessant vindt. Ik ben een dieseltje en wil wel ontdekken waar ik kan komen.

Met een hoofd vol beelden verlaat ik Nadia’s smaakvol ingerichte flat. Ik ben wel nieuwsgierig naar waar ze pakweg over vijf jaar staat. Haar sprankelende ogen, enorme gevoeligheid en het dieselachtige geven mij het gevoel dat ze zichzelf nog wel eens heel erg kan gaan verbazen.

Wilma van Galen

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!