Hypergevoelige oren!

Een tikkende klok, een druppelende kraan, een klapperende deur, chips die krakend een mond in gaat en hoorbaar vermalen wordt, het geslurp van soep, iemand die hoorbaar ademt of slikt, gesnurk, een nagel over een schoolbord, het geluid van de stofzuiger, het brommen van een warmdraaiende motor, een ballon die uit elkaar spat; et cetera.

Voor veel mensen is het voortdurend horen van lawaai, logischerwijs een bron van ergernis. Sommigen hebben echter een bijzonder gevoelig gehoor en kunnen met moeite of geen normale omgevingsgeluiden verdragen. Dit komt zowel voor bij mensen met als zonder gehoorverlies. Omdat er weinig over bekend is en er nog wel eens gedacht wordt dat mensen met hypergevoelige oren zich aanstellen, wil ik enige aandacht schenken aan hyperacusis, misofonie, fonofobie en recruitment. Als jij denkt dat iemand die klaagt over bepaalde geluiden zich aanstelt, dan moet je verder lezen. Heb je een huisgenoot die frequent klaagt over pakweg je manier van eten & drinken, dan is het ook zinnig.

Hyperacusis (te veel horen)

Hyperacusis is overgevoeligheid voor externe geluiden. Dit in tegenstelling tot sinitutus waarbij men last heeft van interne geluiden. Uitgebreide informatie over hyperacusis kan je vinden bij de NVVS.

hyperacusis

Misofonie (haat van geluid)

Misofonie betekent letterlijk een afkeer van geluid. Het gaat in de regel om adem- en/of eetgeluiden die gevoelens van irritatie, walging of woede kunnen oproepen. Wil je meer informatie; kijk dan eens bij de Vereniging Misofonie. Of tik de term in bij Google. Er is genoeg informatie sinds in 2016 er veel aandacht voor misofonie is.

misofonie

-Marjolein van Rotterdam-

 

Fonofobie (angst voor geluid)

Fonofobie is overgevoeligheid of angst voor ( hard) geluid of (harde) stemmen. Fonofobie komt van het Griekse fonos is geluid en fobia is vrees.

fonofobie

Recruitment

Een normaal oor kan heel stille geluiden waarnemen (tussen 0 en 20 decibel), maar ook heel sterke geluiden verdragen (tot 115 decibel). Sommige mensen met gehoorverlies hebben problemen om zachte geluiden waar te nemen en zijn tegelijk overgevoelig voor harde geluiden. Bij recruitment leidt een kleine verandering in de geluidssterkte tot een veel grotere verandering in het binnenoor. Als een geluid harder wordt, ervaren mensen met recruitment een grotere luidheidstoename. De oorzaak hiervan ligt in het binnenoor.

Aan recruitment schijnt weinig gedaan te kunnen worden. Wanneer (één van) de andere drie vormen een te grote rol gaan spelen in iemands leven dan kan men door middel van cognitieve gedragstherapie en/of psychomotore therapie, de klachten helpen verminderen. Het AMC doet onderzoek naar misofonie.    Men kijkt of er afwijkingen in de hersenen te zien zijn en naar de genetische achtergrond. Of ze daarbij ook zoiets als synesthesie in hun onderzoek meenemen is mij niet bekend.

Heb jij last van hypergevoelige oren al dan niet in combi met synesthesie, andere ‘overgevoeligheden’, hoogbegaafdheid en/of autisme; je reactie is welkom.

Wilma van Galen

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!