Het scherm en ons drievoudig brein; hoe hersenen -niet- werken

Het scherm -hoe hersenen niet werken-

Niet kunnen stoppen met zappen, drinken of roken; blijven surfen op het internet en ‘vergeten’ om naar de sportschool te gaan; nagelbijten en die zak chips leeg moeten eten; zelfs tijdens het eten je smartphone moeten checken en dat ene dat je moet doen, steeds maar weer uitstellen. Terwijl we best weten wat ons letterlijk en figuurlijk in leven houdt gaan we ‘lekker’ voort met, ‘niet voedend gedrag’. Vanuit de overheid probeert men voedend gedrag te sturen door allerlei directe en indirecte boodschappen, maar ook daarvoor sluiten we op het juiste moment de ogen. Ons ergens bewust van zijn, is niet voldoende om daadwerkelijk iets te laten, dat op dat moment van levensbelang lijkt.

Drievoudig brein -hoe hersens werken-

Volgens Paul Maclean, Dirk Swaab, Hans de Vries en vele anderen heeft dit alles te maken met de werking van ons brein. Er wordt gesproken over drie breinen die door de evolutie bij de mens ontwikkeld zijn: het reptielenbrein, het zoogdierenbrein en het menselijk brein. Het reptielenbrein is de oudste laag in onze hersenen. Het reptielenbrein is verantwoordelijk voor onze primaire overlevingsdrang. Het zoogdierenbrein is later ontwikkeld en regelt veel onbewuste processen, zoals onze emoties, onze persoonlijkheid en een deel van ons geheugen. Het menselijk brein (de neocortex) is de evolutionair jongste laag van het brein. In vergelijking met andere zoogdieren, is deze laag bij de mens het meest ontwikkeld. De neocortex is vooral verantwoordelijk voor het bewust verwerken van informatie en stelt ons in staat om rationeel te redeneren.

Netwerken

De lagen van ons brein bestaan uit miljarden neuronen (zenuwcellen) die de basis van onze hersenen vormen. Elk neuron staat in contact met duizenden andere neuronen waardoor netwerken worden gevormd. Door deze structuur is het menselijke brein in staat om veel informatie te verwerken. Helaas kunnen we met onze neocortex, ons reptielen-brein nauwelijks besturen en hebben we minder invloed op ons zoogdierenbrein dan we zouden wensen.

Terug naar het scherm

We willen nù languit op de bank met de afstandsbediening in de hand, ongemerkt eten we die zak chips leeg en steken nog een peuk op. We blijven als we niet uitkijken, holbewoners met als verschil dat we niet meer naar het vuur staren, maar naar het flikkerend licht van de televisie. De neocortex kijkt braaf toe hoe ons zoogdierenbrein zijn prooi naar binnen werkt.

hersens hoogbegaafd

Slim zijn is leuk, mits je slim doet!

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen en het is ook in het opzicht van ons drievoudig brein, zaak om slim te doen. Als je iets wilt veranderen aan je eigen gedrag, zal je het reptiel (zo goed als onmogelijk) en het zoogdier om de tuin moeten leiden. Dit gaat het beste door met kleine stapjes te werk te gaan. Sluipen moet je zodat de beesten in jou niet in de gaten hebben, dat er langzaam maar zeker iets in je verandert.

Wilma van Galen

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!