God, Dabrowski en het lijden

Onlangs ging ik naar de kerk en tot mijn blijdschap predikte de dominee die mijn hersenpan goed wakker houdt. Het lijkt erop dat hij telkens net even een andere ingang neemt, waardoor hij mijn ratio even het nakijken geeft. Deze dienst ging zijn preek over het lijden van Jezus én de mens.

Lijden

Zijn preek kwam er op neer dat het christelijk geloof het enige geloof is waarin God ook menselijke trekken heeft, en waarbinnen het lijden van God en de mens een plek heeft. Iets wat mij in het christelijk geloof aanspreekt want ik kan weinig met een geloof dat stelt dat lijden ontstaat door gehechtheid. Dat wil ik best geloven maar ik ben er evengoed van overtuigd dat ‘hechten aan’, een normaal menselijk verschijnsel is. Jezus is gekruisigd om te betalen voor onze zonden waardoor wij als mens zijn vergeven. Door te geloven in God kan de heilige geest zijn werk doen en het lijden van een mens dragen. Als mens ben je daar minder goed toe in staat. Wanneer je gelooft en je leven inricht naar het woord van God, kun je gesterkt worden door zijn kracht en liefde.

Fabel en lapje

Veel mensen wijzen dit naar het rijk der fabelen maar sinds God mij bij mijn kraag heeft gevat, zijn er allerlei veranderingen in mijzelf en mijn leven gaande waardoor mijn geloof behoorlijk aan het groeien is. Ga ik toch weer van het pad af dan gebeurt er wel weer iets dat mij fiks uit het lood doet slaan. Ik kan dat delen met een ander mens maar ik merk toch keer op keer weer dat stilte, zang en gebed mij de kracht geeft om wat ondragelijk lijkt, te kunnen dragen. Natuurlijk kan ik met mijn eigenzinnige hoofd nog wel eens denken dat ik mijzelf voor het lapje hou maar dat zij dan maar zo. Het is in ieder geval een lapje met alle kleuren in zich die je kunt bedenken.

Lijden en leiden

Ondanks ik met volle aandacht naar de dominee luisterde kwamen de woorden, ‘lijden en leiden’ sterk naar voren en zag ik opeens de de theorie van Dabrowski opdoeken. Was die beste man religieus? Zowel God als Dabrowski stellen dat het lijden van de mens leidt tot inzicht en groei; tot het beter gaan leiden van je eigen leven en tot het ervaren van mededogen en compassie. Je kunt onmogelijk pijn ervaren en onder de loep nemen zonder als mens te veranderen. Lijden zorgt voor verdieping en wanneer je intens lijden hebt gekend of kent en deze accepteert, kun je een ander die pijn lijdt de hand reiken.

Schreeuw
-Munch-

Dabrowski

Het verschil tussen God en Dabrowski is dat de theorie van Dabrowski uitgaat van het gegeven dat er drie factoren zijn die bij de persoonlijkheidsontwikkeling een grote rol spelen. De aanleg van het individu, de invloeden vanuit de sociale omgeving en vanuit het samenspel tussen die twee: ‘de wil om te groeien’. Een wil die versterkt kan worden door de mate van hoe (heftig) je op verschillende prikkels reageert. Volgens Dabrowski kun je alleen verder komen; je eigen leven werkelijk zelf gaan leiden door aan de slag te gaan met van alles en nog wat.

God

God vraagt eigenlijk alleen dat je zijn woord gelooft, hem erkent en gaat leven naar zijn woord. Overgave aan dat wat was, is en eeuwig zal zijn. Niet via een omweggetje door allerlei poespas te gebruiken waarvan je niet kunt weten of het goddelijk of duivels is maar door zijn woord tot je te nemen en ernaar te gaan leven. Dat wil niet zeggen dat je op je lauweren kunt gaan rusten wanneer je met verschillende zaken worstelt maar wel dat als je je overgeeft, de Heilige Geest zijn werk kan doen en je kan gaan leiden. Geen steuntje in de rug maar ‘een helpende hand’ die er altijd is.

Wilma van Galen

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!