Flow en hoogbegaafdheid

Flow refereert aan een mentale toestand waarin je volledig opgaat in je bezigheden. Het besef van (klok)tijd verdwijnt en alles dat speelt in je leven verdwijnt tijdelijk uit beeld. Je voelt je sterk, alert, doet zonder enige moeite wat je wilt doen en je hebt het gevoel de situatie volledig meester te zijn en op de top van je kunnen te presteren.

Het gevoel van flow ontstaat als je:

  • een duidelijk doel voor ogen hebt;
  • doelgericht en geconcentreerd te werk gaat;
  • volledig op gaat in de activiteit en je jezelf vergeet;
  • geen besef meer hebt van tijd;
  • direct feedback krijgt waardoor je je aanpak direct kan aanpassen;
  • de activiteit als een uitdaging ervaart en het niet te moeilijk of te makkelijk is;
  • het gevoel ervaart dat je controle hebt over de situatie of activiteit;
  • wezenlijke ‘beloning’ krijgt door hetgeen je doet.

flow

Zingeving

Csikszentmihalyi die veel onderzoek heeft gedaan naar flow, stelt dat als je in staat bent om je te concentreren op je doelen, je veel sneller én vaker flow kunt ervaren. Zingeving vindt plaats door het bewustzijn te ordenen rond taken die de geest verrijken.
Je bewustzijn is vaak een chaos door de warboel aan informatie en door je te concentreren schep je orde en kan er flow ontstaan. Flow is een intens positieve ervaring en een ervaring die in sterke mate bijdraagt aan ons geluk. Je ervaart tijdens ‘flow’, je leven als rijker, zinvoller en intenser. Als je weet hoe flow werkt, kan je meer flow in je leven brengen en vaker genieten van de voldoening die je daarvan krijgt.

Flow en (hoog)begaafdheid

Een (hoog)begaafde volwassene heeft zich in de schoolbanken nog wel eens zitten vervelen door het gebrek aan uitdaging.
Wanneer deze zelfde (hoog)begaafde binnen het gezin waar hij/zij opgroeit te weinig ruimte en stimulans heeft gekregen om uitdagingen aan te gaan, heeft hij/zij weinig flow ervaringen opgedaan. Een (hoog)begaafde volwassene die in zijn huidige leven geen uitdagingen aangaat, zal evenmin flow ervaren. Zonde want flow zorgt voor vreugde, motivatie en ontwikkeling. Het is dan ook bijna van levensbelang om je vermogen tot het ervaren van flow te gaan ontwikkelen. Wanneer je eenmaal je neiging om onder je niveau te presteren achter je hebt gelaten en je je focus kunt behouden, kan het leven een feest worden.

Flow en Dabrowski

In mijn blog over zaaien en oogsten schrijf ik over de theorie van Dabrowski. Hij stelt dat (hoog)begaafden extra vatbaar zijn voor prikkels en dat juist deze prikkels, de (hoog)begaafde mens stimuleert om zich te ontwikkelen. Iets waarvoor je wel in staat moet zijn om je regelmatig te focussen omdat je anders door de overvloed aan prikkels, van hot naar her springt. Slim zijn is leuk, mits je slim doet! Flow creëer je door te doen!

Wilma van Galen

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!