Een versteend hart

steen

Ze wist dat het zou komen; die reactie. Genadeloos, niets ontziend. Onvermurwbaar en spijkerhard.

Ze wist ook dat er niets tegen de rigide, onverbiddelijke reactie in te brengen zou zijn. Elk woord zou afketsen op een emotieloos onverschillig ‘nee’. Voor het woord ‘meedogenloos’ zijn veel synoniemen te bedenken; gelijk aan de verdeeldheid die het brengt. De onrust en de afschuw wanneer je na een vraag op een versteend hart stuit. Geen barstje om naar binnen te glippen. Voor het woord compassie bestaan weinig synoniemen. Compassie verzacht, heelt, ongeacht of er een ja of een nee volgt. Compassie is gehoord worden. Compassie heeft te maken met een open hart of op z’n minst een versteend hart dat barstjes vertoond.

versteend hart

Ze wist dat het zou komen; die reactie. De felheid waarmee een redelijk verzoek teniet werd gedaan. Het grove wantrouwen als een ander wèl zijn hand uitsteekt. Compassie toont. Het gebrek aan ruimte voor de keuzes van een ander ongeacht of deze ander, midden in het leven staat of aan de rand van het begin of het einde staat. De krenking van uitgesproken invullingen en vooroordelen. Hij weet hoe het moet, hoe het hoort. Hij kent de oorzaak van elk probleem en heeft voor elk probleem een oplossing. Hij kijkt televisie, leest boeken en is er van overtuigd dat hij schoon is. Zonder bagage. Hij staat en niets en niemand krijgt hem nog klein. Het woord ‘voetstuk’ slik ze net op tijd in wanneer hij dat zegt. Net zoals al haar gedachten die ronddraaien. 

rond

Ze wist dat het zou komen; die reactie. Wanneer hij een reactie krijgt die niet gewenst is, pakt hij zijn wapen en doorklieft de ander daar waar het kan. Een deel van zijn bagage is omgevormd tot een zwaard. Een sensitief versteend hart weet waar de zwakke plek zit. Of hij hult zich in stilzwijgen om na enige tijd, zonder zich verder verdiept te hebben terug te komen om zichzelf te herhalen. Dat het een tweesnijdend zwaard is heeft hij niet door. Klanten rennen weg maar gelukkig is er een crisis dat het afnemende gehalte aan klandizie, verklaart. Zij zwijgt over wat ze hoort. Hij heeft ook geen idee waarom haar kinderen de benen nemen zodra zijn zware bromgeluid het huis nadert. ‘Het is net een grijze muis mamma’, had haar dochter gezegd. ‘Je ziet ze niet maar je hoort ze wel en ze laten overal rommel, keutels achter.’ Gelukkig komt hij niet vaak want haar huis voldoet niet aan zijn hoogstaande normen van wat rein is.

Ze wist dat het zou komen; die reactie. Ze had gehoopt op een klein barstje. Een kleintje maar, een minuscuul blijk van mededogen. Hij heeft niet het lef om tegen haar te zeggen dat het haar eigen schuld is, maar de redeloze stilte zegt genoeg. Vragen stellen doet hij ook niet. Vragen stellen geeft ruimte; veroorzaakt misschien een klein barstje. Onrust in zijn gedegen bestaan. Hij heeft behoefte aan overzicht en duidelijkheid. Zo is het en niet anders. Hij loopt het alfabet af en telt de boel op. De zwerver op de hoek geeft hij geen dubbeltje want hij weet dat die man fouten heeft gemaakt, waardoor hij op straat is komen te staan. De vrouw met wie hij een date heeft gehad schopt hij opzij, nadat hem duidelijk is geworden dat de vrouw niet in staat is om haar kinderen fatsoenlijk op te voeden. De vriendschap met zijn beste vriend heeft hij beëindigd nadat hij zo stupide was om een relatie aan te gaan met een donkere vrouw.

bloedned

Ze wist dat het zou komen; die reactie. Haar wangen kleuren rood; haar hart staat open en haar gedachten cirkelen door haar aderen. Cirkelen weer om het waarom waar ze maar geen antwoord op vindt. Ze pakt de kei waardoor ze over de kop vloog op en stopt ‘m in haar zak. Met moeite komt ze omhoog en kijkt naar de lange weg voor haar. De ketting is gebroken en terwijl ze begint te lopen met de fiets aan haar hand, voelt ze het bloed langs haar been stromen.

Wilma van Galen

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!