Cirkel van invloed

 cirkel van invloed

Alles begint bij jezelf! Bij jouw cirkel van invloed. Je karakter en je persoonlijkheid die bepalen hoe je in de wereld staat, en wat je doet en laat. De één stort in na een bepaalde gebeurtenis en de ander loopt vrolijk door. De één voelt zich machteloos in een bepaalde situatie, en de ander weet precies wat er moet gebeuren om het ten goede te keren.

Je kunt onmogelijk controle houden op alles waar je je betrokken bij voelt. Maar er zijn genoeg zaken waar jij wèl invloed op kunt uitoefenen. Je kan de mensen om je heen niet slimmer maken, maar je kunt je wel dusdanig aanpassen dat het mogelijk is, om op een plezierige manier contacten te onderhouden. En natuurlijk kan je er voor zorgen dat er in je directe omgeving meer mensen komen, waar je beter je ei bij kwijt kunt. Je kunt de schuld van je onzekerheid of wat dan ook, bij je ouders blijven neerleggen, maar je kunt ook aan de slag gaan met je onzekerheid. Je kan onder de dekens kruipen omdat je je zo ellendig voelt, maar je kunt ook opstaan en een wandeling gaan maken zodat er weer enige beweging in je ontstaat. Wanneer je je focus legt op de zaken waar jij wel invloed op kunt uitoefenen, ben je proactief bezig. Je creëert hierdoor positieve energie aangezien het prettig is om te merken dat je jouw gevoelens, gedachten en gedrag kunt sturen.

Mensen die hun focus leggen op hetgeen waar ze geen invloed op kunnen uitoefenen, stoten echter regelmatig hun hoofd, wat niet goed is voor hun zelfbeeld en welbevinden. In feite gaan ze op een passieve manier met zichzelf om, door de verantwoordelijkheid buiten zichzelf neer te leggen. 

Een proactieve opstelling waarbij jij je richt op dat waar je invloed op kunt uitoefenen, heeft een positief effect op jezelf en op je relaties. We starten als afhankelijke wezens en groeien, als het goed is naar onafhankelijk functionerende mensen. Een onafhankelijk mens is proactief en kijkt naar waar hij invloed op kan uitoefenen. De volgende stap is ‘wederzijds afhankelijk’ durven én kunnen zijn omdat we elkaar hoe dan ook nodig hebben om in leven te blijven. Maar dan wel op een gezonde manier en dat is door je eigen verantwoordelijkheid te dragen. Een fijne relatie ontstaat door de verbinding die er is. Het zou geen mengsel mogen worden waarbij jezelf kwijt raakt.

Wanneer je merkt dat je de neiging hebt om te stellen, dat het aan de situatie en/of de ander ligt, dan zou je je af kunnen vragen of en op welke manier je invloed kunt uitoefenen. Je kan proberen de situatie te veranderen maar je kunt even goed proberen om op een andere manier te reageren. Daarnaast is het zinnig om je bewuster(er) te worden van de dingen die echt voor jou van belang zijn, zodat deze zaken (meer) binnen jouw invloedssfeer komen.
Bijkomend voordeel is dat je dan eenvoudig weg minder tijd & energie hebt voor zaken waar jij je dan wel betrokken bij voelt, maar geen invloed op kunt uitoefenen.

cirkel van invloed

Wilma van Galen

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!