Braak liggen en ontspannen!

In het verleden moest land, wilde zij vrucht blijven dragen, af en toe braak liggen. Net zoals een boom af en toe in ruste is. Je zou denken, een mooi voorbeeld voor ons als mens zijnde maar het lijkt wel alsof we vergeten, dat wij als mens niet minder natuurlijk zijn als een lap grond of een boom.

Om ons in bescherming te nemen heeft de overheid het weekend ingesteld, krijgen we vakantie en is er een arbeidstijdenwet. Leuk bedacht maar het is niet voldoende om onszelf tegen onszelf in bescherming te nemen. Menigeen jakkert maar door. We nemen geen of te weinig rust. Ontspannen te weinig. Er zitten aardig wat mensen overspannen thuis of hebben een burn-out ontwikkeld. En is er een aardige groep mensen die moeite hebben om werk en privé te combineren.

Braak liggen en ontspannen!

Zeven tips om braak te liggen en te ontspannen!

1. Stel uitdagende doch haalbare doelen voor jezelf vast en zorg voor een passende planning waarbij je toekomt aan je spirituele, fysieke, mentale en sociale behoeften.

2. Weet waar je grenzen liggen, leer om te delegeren; ‘nee’ te zeggen en reageer ook eens gewoon niet. In het stuk, ‘Zeven tips om nee te zeggen’ staan handige tips.

3. Als je perfectionistisch bent en perfectie van jezelf en/of de ander verwacht; stel je verwachtingen bij en wordt realistisch. Lees eens het stuk over ‘perfectionisme’ .

4. Wanneer je moeite hebt met loslaten, leer dit! Sla het stuk over loslaten er eens op na.

5. Zoek uit wat je echt leuk vindt om te doen, waar jij van ontspant & en wat je rust geeft en geef hier invulling aan. Maak regelmatig tijd vrij voor jezelf.

6. Beweeg regelmatig, leef gezond en hou rekening met jouw hoogstpersoonlijke draaglast.

7. Wanneer mensen in je omgeving je signalen geven dat je volgens hun te hard werkt; neem hun woorden serieus. Het addertje achter een burn-out is dat je in de regel, tijdens het ontwikkelen van een burn-out, zelf niet door hebt wat er gebeurd.

………….klinkt allemaal reuze eenvoudig maar in de regel ben je wel even bezig om het ‘bezige baasje’ in je wat te laten dimmen.

Wilma van Galen

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!