Out of the box

Rene Schute

-Rene Schute-

De vacature is standaard opgesteld; het vraagt om een brief die voorzien is van ‘geachte’ en ‘u’. Standaard opgesteld door een organisatie waarbij regels van essentieel belang zijn maar die ook wel ziet dat ze in bepaald opzicht, wat moet gaan experimenteren. Misschien toch eens iemand in dienst nemen die zich serieus gaat bezig houden met sociaal media? Het ‘er nog even bijdoen’ is bijna een bijbaan geworden. Tekst staat snel op papier en voor het onderscheidend vermogen, is ‘out of the box’ denken toch een term die er zeker in moet.

Ik ploeter enige tijd op een juiste formulering want dè opleiding ontbreekt en mijn ervaring in deze staat niet op mijn cv. Solliciteren lijkt op, mijzelf tussen lijntjes voegen terwijl ik alle beheersing op moet brengen dat er niet steeds weer een arm of een been naar buiten schiet. Daarbij heb ik nog wel eens last van het Dunning-krugereffect, al zijn er legio voorbeelden waarbij ik dacht iets niet te kunnen, hulp vroeg aan een expert en ik (er tot mijn verbazing), uiteindelijk achter kwam dat ik het zelf beter wist.

Binnen een paar uur is de afwijzing binnen. Zoals verwacht want ook degene die een frisse wind zoeken, een ‘out of the box’-denker, een vernieuwer, zoeken mensen die bij voorkeur nog met twee benen in de box staan en in staat zijn om net over het randje te kijken.

Soort zoekt soort is een uitdrukking die in een maatschappij die brult om verandering op de bodem van de box lijkt te liggen. Als kleefpasta aan de voeten van werkgevend en beleid vormend Nederland, vastgekit. Ik ben lang niet de enige die boven het maaiveld uitsteekt, slecht in een doosje past en afwijzing na afwijzing ontvangt.

William L. McKnight  (1887-1978) zei al jaren geleden: “If you put fences around people you get sheep”. Een uitspraak die de Belg Jef Staes heeft geïnspireerd tot het boek, ‘Ik was een schaap’. Van jongs af aan leren we hoe we moeten denken en als we de regels volgen, dan worden we beloond met een diploma. Iets dat voort wordt gezet als we eenmaal volwassen zijn. Als omheining hebben we als volwassenen, diploma’s en functieprofielen.

Als je nou werkelijk wilt vernieuwen, zoek je nou werkelijk een frisse wind, een out of the box denker stap dan eerst eens werkelijk uit die box en onderzoek of je stiekem er niet nog steeds in staat, voordat je iets zegt dan wel schrijft dat echoot, omdat het tegen de wanden van je box stuitert.

Wilma van Galen

 

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!